100 procents nonchalans - råd om nätstalking



En statusrad på Facebook jag såg idag triggade igång gamla erfarenheter jag länge tänkt sammanställa. En gång i tiden hade jag behövt dessa kunskaper. Visst läste jag på om fenomenet nätstalking men jag lyckades inte genomföra fullt ut. Delvis på grund av envishet och delvis på grund av min egen expressivitet. Jag menade att den som störs sig på mitt nätliv får själv ta ansvar för detta. Sen kunde jag inte hålla tyst tillräckligt länge helt enkelt.

Det tar tid innan man vet om det verkligen är en nätstalker eller bara någon som är knäpp i huvudet och som inte kan tyda signaler eller för den delen klarspråk. Det kan vara någon som bara är allmänt trög & tjötig. Det kan vara någon som är förälskad eller besatt i dig på ett lite mer oskyldigt vis. Men det kan också vara någon som är arg och som drivs av ett hämndbegär eller som helt enkelt bestämt sig för att du är den rätta för honom/henne men att du inte insett detta ännu och att du måste övertygas.

Det som skiljer en stalker från en människa som är lite allmänt besatt är att stalkern vill ”synas” och överföra en känsla till dig. Han vill kanske skrämma dig eller få dig att bli förälskad. Därför märks stalkern. En person som läser din Facebook profil 200 gånger per dag och ständigt besöker din blogg behöver inte vara en nätstalker. I alla fall inte om han inte gör sig påmind överallt.
Det är syftet som gör en människa till en stalker – inte själva ”sökandet av information” om dig om man hårddrar det. Ordet stalker är oftast missbrukat.
Bästa receptet mot en nätstalker är totalt osynliggörande av honom. Det vill säga ignorera honom till 100%. En stalker behöver näring för att fortsätta. Han vill ha en reaktion….ett ord, ett mail, en statusuppdatering på Facebook (ja han hittar dig där med fastän med falskt identitet). Är han arg så närs han av konflikten. Är han kär så dyrkar han varenda ord han får av dig. Utan näring så dör hans sjuka intresse. Han kanske till och med tröttnar fortare än du tror.

Var uthållig! Låt inte bli att vara nätaktiv men trigga inte på något av de mail du får eller några av de Tweets han skickar dig. Skriv inget med antydningar till er gemensamma ”sak”. Uppträd som innan han fanns i din sinnesvärld. Eller skaffa dig en annan virtuell lekplats under en tid där han inte kan hitta dig.

I bästa fall lägger han av efter en tids svält eller också försöker han att hitta nya sätt att komma åt dig. Han söker då kanske nya kanaler på nätet eller eskalerar sin närvaro på annat vis. Han kan gå från Twitter till Facebook till exempel. Den dagen han addar dig där så gör han det sofistikerat. Han kanske tar en av dina Twittervänners identitet och gör entré som "gammal god nätvän".

Om det är en person du haft nära inpå dig så kan han ha lagt in spionprogram i din dator eller din mobil. Det enda som behövs är att ni är på samma trådlösa nätverk för att han skall kunna installera skadlig kod. Efter en tid gör han kanske sin närvaro påmind.
Han kan även gå över till fysisk stalking - då måste du göra en polisanmälan.
Kom ihåg att en nätstalker kan lägga hur mycket tid som helst på att kartlägga dig, dina vanor, dina vänner och dina hobbies. Han korsläser informationskällor. Han letar upp allt han kan finna under liknande nätalias. Om du skrev på ett diskussionsforum för tio år sedan så kan jag lova att han hittar och läser allt det du skrivit. Han kanske börjar blogga på samma forum som du gör fastän då självklart under annan identitet. Han kanske söker kontakt med dig och börjar kommentera det du skriver.
Du kommer ha svårt att veta vem han är – risken är att du blir nojig av att misstänka hans närvaro överallt. Risken är också att du själv blir lika besatt som honom – det vill säga i försvarssyfte.
Kom ihåg att en riktig nätstalker har en tendens till att tyda allt man skriver som om det är riktat till honom själv. Han vrider och vänder på varenda ord: ”Kan detta vara riktat till mig?”. Återigen - uppträd som innan stalkern gjorde entré. Kanske bör du undvika vissa publika samtalsämnen (som stalking till exempel) men ge inte heller vika. Du är inte den som skall ändra vanor. Det är inte du som är sjuk i huvudet. Å andra sidan - om du mäktar med total nättystnad under en period så dör intresset ännu snabbare. Varför inte börja med en total time-out och sen blogga/twittra "neutralt".

Nätstalking sträcker sig över landgränserna. En stalker skall dömas enligt den lag som gäller i det land där brottet begås. Svenska polismyndigheten utreder inte fall som gäller internationella förbrytare om inte straffsatsen är hög nog. De lägger helt enkelt ned utredningen även om gärningsmannen är namngiven. Har du tur så vet inte den internationella stalkern detta – det vill säga du kan skrämma honom med hot om en polisanmälan.

I vissa länder är det oerhört viktigt att man tydligt avvisat för att man skall kunna åberopa stalking. Den svenska lagen är rätt vag och svag här och jag är tyvärr inte helt uppdaterad på den. Det finns tyvärr ingen hjälp att få på Internet gällande svensk lag och nätstalking. Därför har jag tagit fram en lista som jag sammanställt med hjälp av texter jag läst i olika länder och korsat med mina egna erfarenheter.

Tala om att du ogillar stalkerns uppmärksamhet en och endast en gång!
Detta avvisande måste dokumenteras på något vis. Vid denna kontakt så skall följande framgå:
  1. Allt han gör loggas & sparas
    Gör det också – skriv dagbok, spara mail, spara SMS mm. Tag skrämdumpar på hans tweets och Twitter konto. Spara webbadressen till hans Facebookprofil. Dokumentera allt du kan.
     
  2. Eventuella mail och SMS läses inte av dig utan av en vän. De sparas och arkiveras med tanke på en framtida eventuell polisanmälan.

    Detta är en viktig punkt för att inte bli sedd svider oerhört hos en stalker. Näringen till konflikten/romansen försvinner då.
     
  3. Du kommer att polisanmälan om han inte slutar 
Sen tiger du för all framtid!
Är han på Twitter - gör en anmälan till Twitter. De gör inte ett enda skit men en anmälan är bra att ha i deras supportsystem om det blir en polisutredning. Jag gissar att du kan göra samma sak på Facebook.


Bra att tänka på! 
Om nätstalkingen eskaleras och du verkligen känner dig hotad - då är det oftast omöjligt att sudda ut gamla spår på nätet för att skydda dig och din familj. Tänk på detta så helst innan det gått så långt.
  1. Checka aldrig in på olika ställen via Facebook och Twitter
  2. Tala inte om hur du kommer resa eller röra dig i statusuppdateringar
  3. Se till att din nyhetsfeeder endast är synlig för vänner - ej publik alltså.
  4. Kommunicera inget viktigt via mobil eller dator - han kan ha kontroll över dessa. Har han varit på samma lokala nätverk så behöver han inte ens ha lagt händerna vare sig på din mobil eller smartphone. Han kan ha möjlighet att läsa allt du gör på dessa enheter. 
  5. Om du misstänker att han har tillgång till din dator/smartphone så bör du ominstallera allt efter att hårddisken formatterats om. Spionprogram är inte lätta att spåra och ta bort. Det ligger i sakens natur.
  6. Om du vet vem han är exempelvis på Facebook - fundera på om du skall blocka honom. Oftast innebär detta att stalkern skapar en ny profil som används för att komma åt dig. Fundera noga innan du bestämmer dig. Ibland kan det vara bättre att veta var hotet kommer ifrån. Då kan du stoppa in honom i en grupp som inte får se så mycket av dina aktiviteter.
  7. Peka inte ut dina nära och kära på något som helst sätt.
    Skydda dina barn på Facebook genom att inte ha bilder på dem i fotoalbum öppna för vänner. Låt endast släkten och nära vänner se dessa. Tagga dem inte på samma foton som dig själv - det vill säga om det är fotografier som når alla vänner eller är publika.
    Acceptera inte förfrågningar från de olika släktträdsapparna på Facebook. 
  8. Dölj din lista med vänner på Facebook, LinkedIn och andra nätverk. Ett sätt att nå dig är att bli kompis med dina vänner och sen "adda" dig. 
Kom ihåg att genom total frånvaro av feedback så dör intresset!
Lycka till och TIG!



Fotnot
  • Stalkers finns såväl bland kvinnor som män – för att förenkla skrivande av denna blogpost så är det en man. 
  • Jag var aldrig fysiskt stalkad. Det mesta i denna blogpost är dock självupplevt. Allt är dokumenterat. Det tog 2.5 år innan intresset dog ut. Jag vet vem människan är men det hjälpte inte då svenska polisen lade ner utredningen. Det var en person i annat land.